Geng-Geng..

nuffnang

06 November 2013

Usah Cemburu..Rezeki itu rahsia Allah..

" Awak, saya dah dapat kerja, saya lulus interview"
" Owh, ye ke..Tahniah..okey lah tu"

Adakah ucapan tahniah itu ikhlas? Atau ada nada rasa cemburu bergema di dalam hati 'mengapa aku belum punya sebarang pekerjaan,padahal selama ini kami sentiasa bersama'. Pernah anda berasa bahawa, sahabat baik kita lebih bernasib baik berbanding kita? Usia persahabatan sudah menjangkau 11 tahun, selama ini walau kemana kaki melangkah akan sentiasa bersama, segala kesedihan dikongsi bersama, kegembiraan berkongsi tawa.

"Aah, dia sudah mendapatkan pekerjaan, mengapa aku masih belum ada?" jauh disudut hati ada rasa iri hati bertandang, ada rasa cemburu menjentik tangkai hati.

Perasaan sebegitu seharusnya tidak timbul apatah lagi orang itu adalah sahabat baik kita. Bersangka baiklah pada yang memberikan rezeki. Mungkin belum tiba masanya untuk kita menjadi seperti sahabat kita itu. Cubalah check kembali hati kita, mungkin tika berhadapan dengan ujian sahabat kita itu menyerahkan segalanya pada Allah, tika diberikan nikmat mungkin sahabat kita itu sentiasa bersyukur atas pemberiannya. Mungkin akan ada persamaan antara kita dan sahabat baik kita dari segi zahirnya namun batin setiap manusia itu tidak akan pernah sama. 

Allah ingin mengajar kita untuk menjadi sahabat yang baik. Dia menguji persahabatan dengan memberikan yang lebih baik kepada sahabat kita. Naa, di sini Allah ingin melihat, apakah kita akan rasa gembira di atas kegembiraan sahabat kita atau sebaliknya. Apabila kita sayang kepada sahabat kita, kita sepatutunya sentiasa di sisinya untuk menjadi penyokong dan tulang belakang tika diperlukan.

Usah berasa cemburu diatas rezekinya, Rezeki itu juga seperti jodoh. In shaa Allah telah ada cuma kita tidak tahu bagaimana bentuknya dan bila kita akan  mendapatkannya. Yang perlu kita lakukan ialah tetap bersabar dan mensyukuri apa yang kita ada sekarang. Boleh jadi kita belum bersedia untuk menghadapi dunia pekerjaan sebab itulah Allah tangguhkan dulu untuk kita membina keyakinan diri sebelum melangkah ke dunia yang baru. Alam pekerjaan itu tidak akan sama dengan alam pengajian kita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...