Geng-Geng..

nuffnang

18 October 2015

Hijrah Lorong Gelap 1

Medan dakwah medan perjuangan. Bagi mereka yang masih merangkak mendaki tangga-tangga keinsafan sejujurnya agak payah untuk bertahan di medan ini. Namun, percaturan takdir Allah itu indah dalam kita merangkak Dia hadirkan teman-teman yang telah lama bertapak di medan ini, aura perjuangan yang mereka bawa turut berjangkit kepada kita. 

Berubah, semua orang boleh berubah tapi berapa ramai yang kekal dan istiqamah dalam perubahan... itu yang menjadi titik persoalan. Untuk kekal istiqamah tidak salah kita merayu tangis kepada Allah memohon kekuataan, adakalanya tergelincir dari landasan istiqamah, bertahanlah Allah sedang menguji.

Mengimabu kembali titik awal ketika saya memilih untuk berhijrah, orang kata nama saja Islam tapi satu benda tentang Islam pun saya tidak tàhu sehinggalah Allah menghantar saya jauh terbang ke seberang laut. Hikmah tangisan yang enggan berpisah dengan keluarga Allah gantikan dengan ilmu akhirat yang bermanfaat.

Setahun sebelum menamatkan pengajian Allah hadirkan sahabat-sahabat syurga buat saya, mengajak kepada kebaikan, menyeru meninggalkan kemungkaran. Mujur mereka tidak terlalu mendesak dan memaksa, hikmah dalam menyeru ke arah kebaikan mereka pamerkan dengan penuh baik sekali.

Sehinggalah hati tersentuh untuk mengenali Islam dengan makin dekat dan dalam..

to be continued

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...