Geng-Geng..

nuffnang

07 July 2015

Jelajah Dakwah Ke Kaki Gunung Kinabalu

Alhamdulillah, sekian lama tidak menulis akhirnya hari ini Alah memberikan kelapangan masa untuk menulis. 

Kali ini bukan ingin berpuisi, sekadar ingin berkongsi kisah dan cerita jelajah dakwah yang disertai baru-baru ini.

Jauh di kaki gunung kinabalu itula tempat yang dituju. Allahu semoga dipermudahkan perjalanan. Seawal pagi bersiap sedia dengan bantuan bekalan makanan yang akan menjadi ole-ole buat mereka yang akan dikunjungi. 

Seawal jam 8.00 pagi bertolak dari Kota Kinabalu menju ke kampung Malngkap Paka iaitu yang terletak di Kota Belud. Semangat membara untuk bertemu dengan saudara seislam di sana yang dikhabarkan golongan minoriti dan berstatus muallaf. Aku mula tertanya-tanya, bagaimana agaknya kehidupan mereka yang bergelar muallaf? Adakah seperti kami sekeluarga dahulu?

Melalui jalan yang tidak berturap menjadi perkara biasa bagiku kerana kampung halamanku satu ketika dahulu begitu keadaanya. Memasuki kawasan Kota Belud menambahkan girang di hati.Sudah semakin hampir bisik hatiku. Namun, apabila mula memasuki simpang ke Kampung Malangkap, kami tersekat kerana menurut salah seorang Pegawai Jheains Kota Belud yang ditemui, jambatan yang menjadi laluan ke Kampung Melangkap telah rosak teruk akibat banjir lumpur yang melanda. Jadi, kami terpaksa melalui jalan yang bagiku sangat jauh.

Bermulanya pengembaraan yang mencabar.

Dengan laluannya yang tidak berturap, kawasan yang berbukit dengan batu-batu yang besar-besar menyukarkan perjalanan kami. Adakalanya kami akan turun dari kereta apabila kereta yang dinaiki tidak mampu mendaki bukit dan setelah itu akan ditolak secara beramai-ramai. Cabaran di bulan puasa. Aku turut merasa lelah dan penat mendaki bukit yang boleh tahan tingginya. Namun, langsung tidak timbul rasa menyesal kerana menyertai misi ini. Misi ini misi dakwah buat mereka di luar sana yang mungkin amat menantikan kehadiran kami semua. Laluan yang sempit juga turut menyukarkan perjalanan kami.

Akhirnya, setelah berjuang lebih kurang dua jam merentas hutan kami sampai ke perkampungan Malangkap Paka. Aku melihat penduduk sekelilingnya, ramah mesra semuanya tidak kiralah mereka yang beragama Islam mahupun yang bukan beragama islam. Mereka sambut kami dnegan senyuman lebar. Setelah itu, penduduk yang beragama Islam membawa kami ke Balairaya untuk saling berkenalan dan beramah mesra.

Semoga Allah menjaga mereka. Itu doaku buat penduduk Islam di kampung Malangkap Paka. Semoga hidayah Allah sentiasa bersama mereka. Mendengarkan keluhan mereka menghadirkan rasa sebak di hati. 

Di akhir pertemuan kami menyerahkan ole-ole yang kami bawa dan saling bersalaman sebelum berangkat balik ke kota kinabalu. In shaa allah, kami pasti akan datang kembali itu janji kami kepada penduduk di sini..

"kembara dakwah yang menginsafkan diri"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...